Digitaliseringen ivadmin  

Elbilen

Ska du köpa en ny bil? Då kan det vara läge att satsa på en elbil. Elbilsmarknaden växer och i framtiden kommer alla att köra elbil.

Fördelar med att köpa en elbil

Du ska köpa ny bil och funderar på om du ska satsa på en elbil eller en vanlig bränsledriven bil. Det finns många fördelar med en elbil. Den är förvisso dyrare i inköp, men eftersom elbilsmarknaden växer så kommer du kunna sälja den till ett bra pris. Enligt Teknikens Värld köps det flest elbilar i Sverige inom hela EU. Med en elbil kan du köra bil med mycket bättre samvete. Din påverkan på klimatet är mycket mindre. Om du kör på grön el, så kan du köra helt koldioxidfritt. Du behöver heller inte åka till bensinmacken och betala 15 kronor per liter. Istället stoppar du bara i kontakten i garaget eller en laddstation och får mycket billigare energi att köra bilen på. Elbilar är också tysta. Idag finns det många märken att välja mellan.

Nackdelar med att köpa en elbil

Finns det då några nackdelar med att köpa en elbil idag? Förvisso går priset på elbilarna ner i och med att marknaden växer, men de är fortfarande ganska dyra för många av oss. En annan nackdel är tillverkningskostnaden. Utifrån ett klimatperspektiv tär det mer på jordens resurser och klimatet när man tillverkar en elbil än när man producerar en vanlig bränsledriven bil. Ska du köpa en elbil bör du köra mycket för att tillverkningskostnaden av elbilen ska jämkas med utsläppen från en bränsledriven bil.