Innovationer och samhället kalle  

Att etablera en innovativ idé och produkt

Allt börjar med en tanke och idé när man kommer på en smart och innovativ produkt eller tjänst. Om det handlar om en fysisk produkt som man vill etablera, ska man först se till så att man får ett patent på produkten och en egenrätt som ingen annan får kopiera.

Etablering av företag och smarta företagstjänster

När man etablerar ett eget företag behöver man ett varumärkesskydd som ska täcka både hemsida och varunamn, samt smarta företagstjänster som kan avlasta administrationen. Det är viktigt att skaffa ett varumärkesskydd i ett tidigt skede för att skydda en verksamhetsidé, men även för en eventuell produkt eller tjänst. Ett varumärkesskydd ansöker man om hos Patent- och registreringsverket eller PRV. Om man har en smart idé på en produkt som inte finns på marknaden ännu, kan man även för detta ansöka om patent hos PRV och det finns smarta tips när man söker patent och vad man ska undvika. Ett patent betyder att produkten är godkänd för ensamrätt och det gäller även för en affärsidé som man vill etablera, tekniska lösningar, eller utförandet av en produkt eller verksamhet. Ett etablerat företag kan även behöva smarta Företagstjänster som kan se till så att fakturor går iväg, eventuella delgivningskvitton skickas ut, samt kan bistå med all form av inkassohantering och bokföring av reskontra. Fördelen med dessa smarta tjänster är att man får en stor avlastning i all den administrativa processen, samt att man spar mycket viktig tid till andra processer när man äger ett företag.

Smarta innovationer och marknadsföring

En innovation som är en uppfinning, affärsidé eller verksamhet, behöver även en riktigt bra marknadsföring! Sociala medier är idag en stor och bred plattform för att nå ut till kunder. Det kan vara mycket klokt att veta hur man marknadsför smart på sociala medier för en riktigt optimal kundkrets. Att blogga om sin etablerade produkt eller tjänst, använda sig av erbjudanden med rabatter, eller använda sociala medier som kundtjänst är några av de smarta tips man kan använda sig av. Ska man själv göra inlägg om sin tjänst eller produkt, är det mycket bra att veta hur man lyckas med produktbeskrivningar i texter i texter online. Om ekonomin är stabil och god från etableringsstarten, kan man även kosta på sig att anlita ett företag som hjälper till med all marknadsföring online, kanske på TV eller i annonser.

Innovationer kan också handla om en kreativ process som man endast själv har skapat. Det kan handla om ett konstverk, litterärt verk eller en annan kreativ skapelse. En hemsida är till exempel något som de flesta skapar till sitt företag och då ska man ansöka en copyright till hemsidan. På så sätt kan och får ingen annan kopiera innehållet, vare sig bilder eller texter. En upphovsrätt till skillnad från copyright går dock inte att ansöka om utan uppstår automatiskt om skapelsen är tillräckligt originell. Så länge det finns idéer så finns det innovationer i alla former av skapande processer, affärsidéer eller smarta och nya produkter som ständigt dyker upp på marknaden.