Innovationer och samhället kalle  

Innovationer och samhället

DigitaliseringenDigitaliseringen

Tekniska innovationerTekniska innovationer

Nya innovationer: Jobben som snart försvinner

Att ha ett jobb att gå till är viktigt för de flesta av oss. Men det finns många jobb som snart kommer försvinna på grund av digitaliseringen och nya innovationer. Här kommer jobben som du inte ska satsa på

Chaufför

Är du buss- eller lastbilskort? Eller kör du taxi? Inom en mycket snar framtid kommer faktiskt jobben som chaufför att försvinna. I USA görs pilotprojekt med självkörande taxibilar. Du hoppar in i bilen, berättar för bilen var du ska och sedan kör den dig dit. Elon Musk, Teslas grundare, tror att utvecklingen med självkörande bilar och lastbilar kommer gå mycket snabbt. I Tyskland arbetar man till exempel väldigt mycket med självkörande lastbilar. Om du arbetar som lastbilschaufför kan det vara klokt att redan nu börja tänka på framtiden, så att du inte behöver bli arbetslös den dag då de självkörande bilarna kommer.

Kassabiträden

Fler och fler affärer har självbetjäning. Amazons matbutikskedja Amazon Go har ingen butikspersonal alls. Folk går in i affären, stoppar på sig varor i egna kassar och ryggsäckar och går sedan ut. När de lämnar lokalen dras pengarna automatiskt från deras kreditkort. Det gör att butiker kan ha dygnet-runt-öppet och behöver inte heller tänka på ergonomiska stolar eller sjukskriven personal.

Servitriser och servitörer

Visst, i framtiden kommer det också behövas servitriser och servitörer, men troligtvis inte i samma utsträckning som idag. Det finns redan flera restauranger vars matgäster får en surfplatta i handen när de kommer till restaurangen. Vid bordet beställer de sedan maten på surfplattan. Det behövs ingen servitris som tar upp några beställningar. Idag kommer dock en servitör och ger dig maten, men i framtiden kommer det många gånger lika gärna vara en robot som kommer med pastan eller västerbottensostpajen.

Banksektorn

I Sverige har banksektorn redan digitaliserats enormt. De flesta bankärenden görs via en app, inklusive att ta lån och betala räkningarna. I hela landet läggs bankkontor ner. Det är inte bara banktjänsteman som kommer att förlora sina jobb, utan även aktieanalytiker på börsen. Endast 10 procent av alla aktieaffärer görs av människor, de resterande 90 procenten görs av datorer, med botar som snabbt köper och säljer aktier.

Soldater

Över hela jorden finns det miljontals människor som arbetar som soldater. Både i fredliga demokratier och mer oroliga utvecklingsländer. För många är möjligheten att vara soldat en möjlighet att försörja sig och sin familj. Oavsett bakgrund har du möjlighet att arbeta som soldat. Men den digitala utvecklingen och alla nya innovationer förändrar också militären. I framtiden, som till viss del redan är här, så använder man drönare, inte flygplan, när man ska skjuta på mål. Stora arméer av soldater kommer inte vara så viktiga. Framtidens krig kommer vara ett teknikkrig med människor bakom datorskärmar.

Innovationer som har förändrat vår vardag

Våra liv och samhällen har förändrats radikalt på bara 30 år. Skillnaden mellan vårt liv idag och livet i Sverige för 100 år sedan är enormt. Det finns fullt med tekniska framsteg och innovationer som har förändrat vår vardag helt och hållet.

Den tekniska utvecklingen

När ångloket kom förändrades väldigt mycket. Ångloket och industrialiseringen, den mekaniska utvecklingen, förändrade våra samhällen och gav oss högre levnadsstandard. Istället för att frakta allting med båt eller häst, så kunde man frakta både människor och gods med tåg. Utbyggnaden av stambanorna i Sverige under 1856-92 var viktig för Sverige som blivande industrination. Nästa viktiga innovation var bilen. När Henry Ford utvecklade löpande bandet kunde man börja massproducera bilar, även om det främst var rika som hade råd att köpa de första massproducerade bilarna. Bilismen i västvärlden började på allvar på 1950-60-talet. Det var då många vanliga människor började få råd att köpa en bil. Det kom ut fler bilar på marknaden och efter ett tag såldes också de bilarna, så att personer med lägre inkomst fick råd att köpa en begagnad bil. Bilen utvecklas fortfarande. Nu handlar det om att göra bilarna mer klimatsmarta och även självkörande bilar. Den tredje tekniska innovationen som har förändrat vår vardag är flyget. Idag kan vi på bara 6-8 timmar flyga över Atlanten. Det som förut tog flera veckor, tar oss nu bara ett halvt dygn. Utvecklingen har gått så långt att det rentav är billigare att flyga än att åka buss och tåg. Nu för tiden utvecklar man elflyget. Där är särskilt Norge på framkant. Är du intresserad av att arbeta med tekniska framsteg och innovationer är det smart att utbilda sig till ingenjör på Chalmers i Göteborg eller Luleå tekniska universitet.

Digitaliseringen

Under de sista 30 åren har digitaliseringen och nya innovationer förvandlat våra liv totalt. Istället för att vi tar fram en kartbok eller en papperskarta från macken när vi ska ut och resa, så tar vi fram mobilen. Appen vet redan var vi är och vi skriver bara in var vi ska. Vill vi ha en röst som berättar vägen för oss, så är det bara att sätta på högtalaren på mobilen. Vi kan sätta på strömmen i våra sommarstugor på 15 mils avstånd eller sätta på kaffebryggaren hemma, trots att vi är på jobbet.

Nya innovationer: Framtida jobb

Det finns många som kommer att förlora sina jobb på grund av de tekniska framsteg som görs. Men det kommer också finnas jobb som ingen AI kan utföra. I alla fall inte ännu. Här kommer jobben för dig som garanterat vill ha en anställning i framtiden.

Forskare inom big data och AI

Vill du vara garanterad jobb ska du satsa på AI och big data. Utvecklingen inom AI går framåt mycket snabbt, men det är ändå människor som utvecklar AI. Det behövs också personer som har stor kunskap om big data. Big data handlar om att kunna sortera datan och förstå vad som är viktigt i all information som finns, både i företag och på internet. Den uppgiften klarar inte en dator. I framtiden kommer statistik och matematik vara oerhört viktiga kunskapsområden. Utbilda dig på Luleå tekniska universitet, Chalmers, Kungliga tekniska högskolan eller något annat riktigt bra svenskt universitet, så är du attraktiv på arbetsmarknaden.

Robotskötare

En robot kan i genomsnitt ersätta ungefär fem personer. Då förstår man hur intressant det är för företag att satsa på robotar. Men robotar behöver skötas. De behöver få ny olja, kollas över, dammas av och repareras. I framtiden kommer robotarna bygga bilarna helt och hållet, och inte bara delvis som idag. Men det behövs ändå personer som tar hand om själva robotarna, så att bilar och andra saker kan produceras.

Psykologer och terapeuter

Även i framtiden behöver vi psykologer och terapeuter. Människans inre kan inte AI eller innovationer förändra. Våra känslor, trauman, drömmar och problem finns fortfarande kvar. Om du just nu håller på att utbilda dig till psykolog eller terapeut så kommer du garanterat ha jobb även i framtiden.

Digitaliserade Sverige

Sverige är ett mycket digitaliserat land. Utvecklingen har gått snabbt i både Sverige och grannländerna. Idag görs väldigt mycket via internet.

Sverige

Det första officiella mejlet mellan två regeringschefer skickades av Carl Bildt till Bill Clinton, när Bildt var statsminister. Det sägs att Bill Clinton/Vita huset inte läste det på en gång. De var inte beredda på en mejlkonversation på så hög nivå. Idag är oerhört mycket i Sverige digitalt. Under coronapandemin har Sverige haft en stor fördel av att landet är så digitalt utbyggt: både regering, riksdag, kommuner, vanliga arbetstagare, studenter och grundskoleelever har kunnat jobba hemifrån. De flesta i Sverige har en dator och relativt stor kunskap om hur man överlever i den digitaliserade nutiden.

Vardagslivet

Digitaliseringen märks i vardagslivet i Sverige. Är du arbetslös, ska göra ett bankärende eller kontakta en myndighet? Oerhört mycket görs via internet idag. Vi betalar också räkningarna digitalt och går mer och mer mot ett kontantlöst samhälle. Och när vi vill betala för en soffa som vi hittat på Blocket, så swishar vi bara pengarna eller överför betalningen via en bankapp – så har den andra personen pengarna på kontot inom en sekund.

Smartwatch: innovativ träningsklocka

Förr i tiden stod man med ett tidtagarur. Sedan tog man fram mobilen för att mäta hur snabbt någon sprang. Idag är det smartwatchen som gäller.

Smartwatch

En smartwatch är en klocka som mäter kalorier, steg och kilometer. Och mycket mer: din kroppstemperatur och den känner av om du sitter eller står. Du kan också ta emot meddelanden och lyssna på musik eller poddar via din klocka när du är ute och tränar. Det finns många som har klockan på sig dygnet runt för att alltid kunna mäta sina värden.

Träna

För många som gillar att träna kan en smartwatch vara till stor hjälp. Du kan läsa mer i träningsmagasinet Aktiv Träning om hur du kan använda en smartwatch på absolut bästa sätt. Många av oss gillar att kunna mäta våra framsteg. Det som är så bra med en smartwatch är att allting överförs automatiskt till din mobilapp. Så kan du enkelt analysera datan. Hur påverkar sömnen din träning? Springer du snabbare eller långsammare på våren eller hösten? För vissa personer handlar det om att på ett smidigt sätt kunna förbättra och följa sina resultatet. För andra blir klockan en inspiration att träna.

Elbilen

Ska du köpa en ny bil? Då kan det vara läge att satsa på en elbil. Elbilsmarknaden växer och i framtiden kommer alla att köra elbil.

Fördelar med att köpa en elbil

Du ska köpa ny bil och funderar på om du ska satsa på en elbil eller en vanlig bränsledriven bil. Det finns många fördelar med en elbil. Den är förvisso dyrare i inköp, men eftersom elbilsmarknaden växer så kommer du kunna sälja den till ett bra pris. Enligt Teknikens Värld köps det flest elbilar i Sverige inom hela EU. Med en elbil kan du köra bil med mycket bättre samvete. Din påverkan på klimatet är mycket mindre. Om du kör på grön el, så kan du köra helt koldioxidfritt. Du behöver heller inte åka till bensinmacken och betala 15 kronor per liter. Istället stoppar du bara i kontakten i garaget eller en laddstation och får mycket billigare energi att köra bilen på. Elbilar är också tysta. Idag finns det många märken att välja mellan.

Nackdelar med att köpa en elbil

Finns det då några nackdelar med att köpa en elbil idag? Förvisso går priset på elbilarna ner i och med att marknaden växer, men de är fortfarande ganska dyra för många av oss. En annan nackdel är tillverkningskostnaden. Utifrån ett klimatperspektiv tär det mer på jordens resurser och klimatet när man tillverkar en elbil än när man producerar en vanlig bränsledriven bil. Ska du köpa en elbil bör du köra mycket för att tillverkningskostnaden av elbilen ska jämkas med utsläppen från en bränsledriven bil.

Flyget

Flyget har verkligen förändrat vår värld, på både ont och gott. Vi kan lätt ta oss över allt på jorden inom ett par dygn, samtidigt som flyget också påverkar klimatet väldigt mycket.

Revolutionerande teknik

Om någon hade berättat för människor för 150 år sedan att man skulle kunna flyga kors och tvärs över jorden, kunna sätta sig i en metallfågel för att emigrera till USA, så hade den personen ansetts galen. Först kom tåget med sin revolutionerande teknik, sedan kom flyget och förändrade oerhört mycket. Och flygplanen fortsätter att utvecklas. Nu är fokus på elflyg för att minska på klimatpåverkan.

Från Arlanda ut i världen

I Sverige är resande, turism och flyget en del av vår livsstil. För många av oss är det svårt att ställa om. Det är både billigt och enkelt att sätta sig på flyget på Arlanda för att åka till London för en weekend. Flyget är ofta billigare än tåget och tar så oerhört kort tid. Det positiva med flyget är möjligheten att resa och att människor från olika kulturer kan mötas. Det underlättar affärslivet och mycket av den tekniska utvecklingen. Vi behöver både kunna träffas på ett smidigt sätt, samtidigt som vi också behöver minska på vår klimatpåverkan.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret.

arcticmirror.se – Allt om innovationer och teknika framstegarcticmirror.se – Allt om innovationer och teknika framsteg