Innovationer och samhället ivadmin  

Digitaliserade Sverige

Sverige är ett mycket digitaliserat land. Utvecklingen har gått snabbt i både Sverige och grannländerna. Idag görs väldigt mycket via internet.

Sverige

Det första officiella mejlet mellan två regeringschefer skickades av Carl Bildt till Bill Clinton, när Bildt var statsminister. Det sägs att Bill Clinton/Vita huset inte läste det på en gång. De var inte beredda på en mejlkonversation på så hög nivå. Idag är oerhört mycket i Sverige digitalt. Under coronapandemin har Sverige haft en stor fördel av att landet är så digitalt utbyggt: både regering, riksdag, kommuner, vanliga arbetstagare, studenter och grundskoleelever har kunnat jobba hemifrån. De flesta i Sverige har en dator och relativt stor kunskap om hur man överlever i den digitaliserade nutiden.

Vardagslivet

Digitaliseringen märks i vardagslivet i Sverige. Är du arbetslös, ska göra ett bankärende eller kontakta en myndighet? Oerhört mycket görs via internet idag. Vi betalar också räkningarna digitalt och går mer och mer mot ett kontantlöst samhälle. Och när vi vill betala för en soffa som vi hittat på Blocket, så swishar vi bara pengarna eller överför betalningen via en bankapp – så har den andra personen pengarna på kontot inom en sekund.