Innovationer och samhället ivadmin  

Nya innovationer: Framtida jobb

Det finns många som kommer att förlora sina jobb på grund av de tekniska framsteg som görs. Men det kommer också finnas jobb som ingen AI kan utföra. I alla fall inte ännu. Här kommer jobben för dig som garanterat vill ha en anställning i framtiden.

Forskare inom big data och AI

Vill du vara garanterad jobb ska du satsa på AI och big data. Utvecklingen inom AI går framåt mycket snabbt, men det är ändå människor som utvecklar AI. Det behövs också personer som har stor kunskap om big data. Big data handlar om att kunna sortera datan och förstå vad som är viktigt i all information som finns, både i företag och på internet. Den uppgiften klarar inte en dator. I framtiden kommer statistik och matematik vara oerhört viktiga kunskapsområden. Utbilda dig på Luleå tekniska universitet, Chalmers, Kungliga tekniska högskolan eller något annat riktigt bra svenskt universitet, så är du attraktiv på arbetsmarknaden.

Robotskötare

En robot kan i genomsnitt ersätta ungefär fem personer. Då förstår man hur intressant det är för företag att satsa på robotar. Men robotar behöver skötas. De behöver få ny olja, kollas över, dammas av och repareras. I framtiden kommer robotarna bygga bilarna helt och hållet, och inte bara delvis som idag. Men det behövs ändå personer som tar hand om själva robotarna, så att bilar och andra saker kan produceras.

Psykologer och terapeuter

Även i framtiden behöver vi psykologer och terapeuter. Människans inre kan inte AI eller innovationer förändra. Våra känslor, trauman, drömmar och problem finns fortfarande kvar. Om du just nu håller på att utbilda dig till psykolog eller terapeut så kommer du garanterat ha jobb även i framtiden.