Innovationer och samhället kalle  

Framtidens sätt att söka jobb

För bara ett par generationer sedan så behövde man knappt ha ett CV, personligt brev, utbildning eller erfarenhet för att få ett jobb. Men i dagens samhälle behöver du vara perfekt på alla plan för att ens få chansen att gå vidare i rekryteringsprocessen som styrs av datorer och är programmerade med de ”rätta” svaren.

Eftersom att det kan kännas svårt att ta sig fram i rekryteringsprocessen idag kan blotta tanken på hur det kommer att se ut om ett par år kännas skrämmande och kanske till och med hopplöst. Därför kommer vi i det här inlägget att ge dig en inblick i hur det faktiskt redan ser ut och hur det kanske kommer utvecklas, så att du kan ligga i framkant.

Automatiserade ansökningshandlingar

Som vi nämnde redan i början på det här inlägget så krävs det att ens CV och personliga brev är perfekt för att arbetsgivaren ska få upp ögonen för dig och därmed ge dig chansen att gå vidare i rekryteringsprocessen. Men det här med att skriva och skapa ansökningshandlingar som både är perfekt skrivna och sticker ut i mängden är det långt ifrån alla som har fallenhet för. En del som är medelålders och äldre som tog anställning i sina yngre dar och behöver söka sig till ett nytt arbete idag har aldrig skrivit ett personligt brev eller ett CV förut.

En sak som har börjat komma ut på marknaden för de som behöver hjälp med att skriva ett bra personligt brev och CV är automatiserade skrivtjänster. Det innebär att du med hjälp av ett datorprogram kan skriva texter med den kvalité som krävs för att till exempel ditt personliga brev ska vara tillräckligt bra för att arbetsgivaren ska bli nyfiken på dig. Det finns ett flertal tjänster du kan använda dig av. Ett exempel på en svensk tjänst är Cowrite, vilket fungerar lite som en textrobot som på kort tid kan ta fram bra texter till ditt personliga brev.

AI

Förutom att en robot kan hjälpa dig att söka jobb genom att skapa ett bra personligt brev, kan en robot vara den du möter när du går vidare i nästa steg i processen. På många företag har man börjat att använda sig av en AI robot när man intervjuar potentiella kandidater. AI står för artificiell intelligens. Dessa robotar är framtagna för att de inte ska ha några åsikter eller fördomar om de kandidater de intervjuar. Utan fördomar och åsikter kan roboten fokusera på att objektivt ta fram de bästa kandidaterna inför en potentiell anställning. Det gör att företaget får en större bredd på vilka de anställer. Eftersom människor har fördomar och åsikter har det hjälpt många företag att hitta de bästa kandidaterna.

Enda nackdelen med att låta en robot intervjua är att personen de intervjuar är en människa och det kan kännas lite lustigt, och framför allt ovant, att prata med en robot. Men på de företag där man har valt att använda sig utav en robot vid intervjuer har man fått ett lyckat resultat.