Innovationer och samhället ivadmin  

Nya innovationer: Jobben som snart försvinner

Att ha ett jobb att gå till är viktigt för de flesta av oss. Men det finns många jobb som snart kommer försvinna på grund av digitaliseringen och nya innovationer. Här kommer jobben som du inte ska satsa på

Chaufför

Är du buss- eller lastbilskort? Eller kör du taxi? Inom en mycket snar framtid kommer faktiskt jobben som chaufför att försvinna. I USA görs pilotprojekt med självkörande taxibilar. Du hoppar in i bilen, berättar för bilen var du ska och sedan kör den dig dit. Elon Musk, Teslas grundare, tror att utvecklingen med självkörande bilar och lastbilar kommer gå mycket snabbt. I Tyskland arbetar man till exempel väldigt mycket med självkörande lastbilar. Om du arbetar som lastbilschaufför kan det vara klokt att redan nu börja tänka på framtiden, så att du inte behöver bli arbetslös den dag då de självkörande bilarna kommer.

Kassabiträden

Fler och fler affärer har självbetjäning. Amazons matbutikskedja Amazon Go har ingen butikspersonal alls. Folk går in i affären, stoppar på sig varor i egna kassar och ryggsäckar och går sedan ut. När de lämnar lokalen dras pengarna automatiskt från deras kreditkort. Det gör att butiker kan ha dygnet-runt-öppet och behöver inte heller tänka på ergonomiska stolar eller sjukskriven personal.

Servitriser och servitörer

Visst, i framtiden kommer det också behövas servitriser och servitörer, men troligtvis inte i samma utsträckning som idag. Det finns redan flera restauranger vars matgäster får en surfplatta i handen när de kommer till restaurangen. Vid bordet beställer de sedan maten på surfplattan. Det behövs ingen servitris som tar upp några beställningar. Idag kommer dock en servitör och ger dig maten, men i framtiden kommer det många gånger lika gärna vara en robot som kommer med pastan eller västerbottensostpajen.

Banksektorn

I Sverige har banksektorn redan digitaliserats enormt. De flesta bankärenden görs via en app, inklusive att ta lån och betala räkningarna. I hela landet läggs bankkontor ner. Det är inte bara banktjänsteman som kommer att förlora sina jobb, utan även aktieanalytiker på börsen. Endast 10 procent av alla aktieaffärer görs av människor, de resterande 90 procenten görs av datorer, med botar som snabbt köper och säljer aktier.

Soldater

Över hela jorden finns det miljontals människor som arbetar som soldater. Både i fredliga demokratier och mer oroliga utvecklingsländer. För många är möjligheten att vara soldat en möjlighet att försörja sig och sin familj. Oavsett bakgrund har du möjlighet att arbeta som soldat. Men den digitala utvecklingen och alla nya innovationer förändrar också militären. I framtiden, som till viss del redan är här, så använder man drönare, inte flygplan, när man ska skjuta på mål. Stora arméer av soldater kommer inte vara så viktiga. Framtidens krig kommer vara ett teknikkrig med människor bakom datorskärmar.