Innovationer och samhället ivadmin  

Innovationer som har förändrat vår vardag

Våra liv och samhällen har förändrats radikalt på bara 30 år. Skillnaden mellan vårt liv idag och livet i Sverige för 100 år sedan är enormt. Det finns fullt med tekniska framsteg och innovationer som har förändrat vår vardag helt och hållet.

Den tekniska utvecklingen

När ångloket kom förändrades väldigt mycket. Ångloket och industrialiseringen, den mekaniska utvecklingen, förändrade våra samhällen och gav oss högre levnadsstandard. Istället för att frakta allting med båt eller häst, så kunde man frakta både människor och gods med tåg. Utbyggnaden av stambanorna i Sverige under 1856-92 var viktig för Sverige som blivande industrination. Nästa viktiga innovation var bilen. När Henry Ford utvecklade löpande bandet kunde man börja massproducera bilar, även om det främst var rika som hade råd att köpa de första massproducerade bilarna. Bilismen i västvärlden började på allvar på 1950-60-talet. Det var då många vanliga människor började få råd att köpa en bil. Det kom ut fler bilar på marknaden och efter ett tag såldes också de bilarna, så att personer med lägre inkomst fick råd att köpa en begagnad bil. Bilen utvecklas fortfarande. Nu handlar det om att göra bilarna mer klimatsmarta och även självkörande bilar. Den tredje tekniska innovationen som har förändrat vår vardag är flyget. Idag kan vi på bara 6-8 timmar flyga över Atlanten. Det som förut tog flera veckor, tar oss nu bara ett halvt dygn. Utvecklingen har gått så långt att det rentav är billigare att flyga än att åka buss och tåg. Nu för tiden utvecklar man elflyget. Där är särskilt Norge på framkant. Är du intresserad av att arbeta med tekniska framsteg och innovationer är det smart att utbilda sig till ingenjör på Chalmers i Göteborg eller Luleå tekniska universitet.

Digitaliseringen

Under de sista 30 åren har digitaliseringen och nya innovationer förvandlat våra liv totalt. Istället för att vi tar fram en kartbok eller en papperskarta från macken när vi ska ut och resa, så tar vi fram mobilen. Appen vet redan var vi är och vi skriver bara in var vi ska. Vill vi ha en röst som berättar vägen för oss, så är det bara att sätta på högtalaren på mobilen. Vi kan sätta på strömmen i våra sommarstugor på 15 mils avstånd eller sätta på kaffebryggaren hemma, trots att vi är på jobbet.